- תשובות לשאלות נפוצות -
״כמה זמן לוקח לעשות סרט?״
שאלה מצוינת! אורך ההפקה, מהרגע שבו אנחנו מסכימים לצאת לדרך יחד ועד לסרט המוגמר, משתנה. הוא תלוי בדרישות התחקיר, במורכבות העריכה, וגם בכם – למשל, בזמינות לפגישות תחקיר ולצילומים. בגדול, לא פחות מ-6 חודשים: חודשיים תחקיר, חודש-חודשיים לצילומים (לא מצלמים ברצף יום אחרי יום) ועוד חודשיים-שלושה עריכה.
״מה זה ״תחקיר״? מה עושים בימי צילום? מה זאת ״עריכה״?״
תחקיר – איסוף כל החומרים הקשורים בסיפור ובאנשים. בשלב הזה, שמהווה הכנה לסרט, נערכים ראיונות עומק עם הגיבורים, שיחות רקע עם כל מי שיכולים לתרום מידע, איסוף חומרי ארכיון וחומרים ויזואליים. מטרת התחקיר היא לימוד לעומק ולרוחב של נושא הסרט והיכרות מקסימלית עם המרואיינים כדי לאפשר החלטה מושכלת על מה יהיה הסרט. תחקיר רציני הוא הדרך היחידה להגיע מוכנים לצילומים ולהוציא מהם את המיטב עבור הסרט. זהו השלב המקדים לצילומים.
יום צילום – כשמו כן הוא, יום שלם שמוקדש לצלם את מה שאנחנו מתכננים שיהיה בסרט. בד״כ בהפקת סרט יש יותר מאחד כזה, כשבכל יום מצלמים חלק ממה שירכיב את הסרט כולו. כל יום כזה מתואם מראש ומתוכנן בקפידה מה יצולם בו, איפה ואיך. מגיעים אליו צלם ובמאית, עם ציוד צילום, תאורה והקלטת קול. במידת הצורך מצטרפים גם מאפרת, מתורגמן, איש סאונד וכו׳.
עריכה – חיבור כל מה שצולם לכדי סרט. זהו תהליך ארוך ומאוד מוקפד שבו אני והעורכת עוברות על כל מה שצולם, כל מילה שנאמרה, כל תמונה שצולמה. אנחנו בוחרות ומחברות הכל לכדי סיפור שיעביר את המידע ובעיקר את הרוח והרגש שהסיפור והדמויות מביאים. זוהי מלאכת מחשבת שנעשית ע״י הוספת מוזיקה, תמונות, קצב (מהיר או איטי), והיא שמפיחה את הנשמה בסיפור.
סאונד – הקולות והצלילים – דיבור, צלילי הסביבה, מוזיקה – שאנחנו שומעים בסרט. בסוף תהליך העריכה נעשית עוד עבודה על הסאונד על מנת למקסם את האיכות ואת האפקט שלו בסרט. לעתים נעשית העבודה באולפן סאונד מקצועי, בהתאם לצרכי הסרט. אם יש קריינות בסרט היא תמיד מוקלטת באולפן סאונד מקצועי.
״איפה מצלמים?״
את הראיונות והסצינות (מפגשים מצולמים בין דמויות, נסיעות, עשייה תוך כדי צילום) אנחנו מצלמים בסביבה הטבעית של המרואיינים, או במקום שבו מתרחשים הדברים המצולמים. למשל, בבית המרואיין או בסטודיו שלו; במקום שבו התרחש אירוע וכעת המרואיינת פוגשת בו חברה ותיקה; בארכיון שאליו מגיעה המשפחה לחפש תיעוד; וכד'. סרט הדוקומנטרי לא מתעד רק אנשים, אלא גם מקומות. השילוב בין הסביבה לאדם מאפשר לנו ללכוד את המהות של הסיפור והאנשים בעוצמה גדולה.
״יש לנו סיפור נהדר, אבל אנחנו בכלל לא בטוחים שמי שיצולמו לסרט עוברים מסך״
אנשים לא צריכים להיראות טוב כדי שנזדהה איתם ועם הסיפור שלהם, הם לא צריכים להיות ״פרזנטורים״ כמו שאנחנו רגילים לראות על המסך. מניסיוני, כשלאדם יש מה להגיד, כשנותנים לו את הזמן לדבר ולצופים את הזמן להקשיב, הוא יכנס לנו ללב. יצירת סרט מספקת לנו עוד אמצעים ש״עוזרים״ לסיפור – מוזיקה, תמונות, עריכה ועוד. לכן אני לא אוהבת את המושג ״עובר מסך״. הוא נכון לתוכניות בוקר שבהן אדם צריך לספק שני משפטי מחץ. הוא לא רלוונטי לסרטים דוקומנטריים.
״אנחנו יודעים על מה אנחנו רוצים שהסרט יהיה. למה צריך את שלב ההכנה וההצעה שלך לסרט?״
אני אשת מקצוע ובעלת ניסיון רב. אני יודעת ״לתרגם״ את הסיפור שלכם לסרט בצורה הטובה ביותר, שמצד אחד יתעד את המידע ואת הדברים החשובים, ומצד שני ירגש ויגרום לכל צופה להזדהות. בהחלטות האלה נדרשים ויתורים, כדי שהסרט לא יהיה ״רשימת מכולת״ של פרטי מידע, כדי לתת למרואיינים זמן לדבר ולהיכנס לנו ללב, ולצופים את השהות להקשיב ולהזדהות. הניסיון שלי, המקצועיות והרגישות הם שעושים את ההבדל וחיוניים ליצירת הסרט שלכם. לכן המעורבות שלי בהחלטה מה יהיה בסרט היא קריטית לתוצאה סופית שתשמח אתכם.
״בסדר, אבל יש דברים שאנחנו לא רוצים לוותר עליהם! למה אי אפשר שכל מה שאנחנו רוצים יהיה בסרט?״
אני כל כך מבינה אתכם! כשעושים סרט אין ברירה אלא לעשות ויתורים. אנחנו נדרשים לעשות החלטות כדי שנוכל לענות בבהירות על השאלה ״על מה הסרט?״. סרט שהוא גם על זה וגם על זה וגם על זה עלול להיות מתיש ולהחמיץ את העיקר. עם זאת, ברור שיש דברים מהותיים שיכנסו לסרט ונעבוד בשיתוף פעולה כדי לקבל את ההחלטות הנכונות. אני כאן לאורך כל התהליך כדי להזכיר לכם שבסופו של דבר אתם רוצים שהסרט ילכוד את המהות של הסיפור והאדם, כי זה מה שסרטים טובים עושים וזו ההתמחות שלי!
״אנחנו רוצים לפרסם את הסרט ביוטיוב או בפייסבוק. אפשר?״
יש אנשים שרוצים לשתף כמה שיותר בסרט שלהם. בצדק! האפשרות להעלות לרשתות חברתיות, כשהסרט מוצג באופן פומבי, תלויה באם יש בו מגבלות של זכויות יוצרים. למשל, אם השתמשנו בסרט בשיר שמאוד מתאים, אבל לא שילמנו עליו ליוצרים, לא נוכל לפתוח אותו לצפייה ציבורית. אבל, אין כל מגבלה לשלוח את הלינק של הסרט לכל מי שאתם רוצים. בתום העבודה אני מעלה את הסרט ליוטיוב במצב מוסתר, כך שרק מי שבידו הלינק יכול לראות אותו ואף אחד אחר לא.
דברים שדורשים טיפול של זכויות יוצרים: קטעים מסרטים, מוזיקה, יצירות אמנות, צילומי סטילס (לא ביתיים). זה אפשרי ותקציב הסרט יקבע בהתאם.
״למה אי אפשר לבטל יום צילום מהיום למחר?״
הסיבה העיקרית היא שהכנת יום צילום דורשת השקעה מרובה, גם מבחינת תיאום עם אנשי מקצוע. כשאנחנו קובעים את המועד לצילומים זה אומר שאנחנו אתכם למשך כל היום. זה גם אומר שלא עבדנו במקום אחר. לכן ביטול בהתראה קצרה הוא פגיעה בפרנסה של הצוות. בנוסף, זה פוגע ברצף העבודה שלנו וגורם לדחייה בלוחות הזמנים, ועלולה להיות לזה השפעה על התוצאה הסופית.
״מתי בכל זאת אפשר לבטל צילומים בהתראה קצרה?״
כולנו בני אדם, ואם מישהו מאיתנו חולה, אחד מאנשי הצוות או אחד מהמצולמים, או שיש עניין אחר שאינו סובל דיחוי, אני מנסה קודם כל למצוא חלופה ובכל זאת לקיים את הצילומים. אם לא, הביטול יתקבל בהבנה ונקבע מועד חדש.
״כמה עולה לעשות סרט דוקומנטרי עצמאי?״
מכיוון שכל סרט הוא שונה והסרטים לא נוצרים ע״פ תבנית, אין מחירון ואני גם לא יכולה להגיד לפני שאנחנו נפגשים ומבררים איזה סרט נעשה כמה הוא יעלה. העלות תלויה בתחקיר הדרוש, במספר ימים הצילום, מספר מרואיינים, איפה נצלם, מורכבות העריכה, אורך הסרט ועוד ועוד. כאשר אנחנו מחליטים על אופי הסרט אני מגישה הצעת מחיר שתאפשר את ההפקה באופן הטוב ביותר.
״מה קורה אם במהלך העבודה אנחנו מבינים שבעצם אנחנו רוצים משהו אחר?״
אנחנו יוצאים לדרך אחרי שהסכמנו על מה הסרט, בעקבות שיחות שהיו לנו. בהתאם לכך נקבע גם התקציב ותוכנן כל מהלך ההפקה. אם תרצו שינוי מהותי בתוכן של הסרט ובסיפור שלו, התקציב ותכנון ההפקה ישתנו, אני אחשב כמה תוספת נדרשת ואשלח עדכון להסכם העבודה. זה נכון גם לשלב הצילומים וגם לשלב העריכה, שבו אנחנו כבר מרכיבות את הסיפור בחדר העריכה אחרי שצילמנו את כל מה שתוכנן.